Zida

Gratis levering vanaf €75

We kiezen grondstoffen om u tegen te zeggen

Enkel de beste kwaliteit is goed genoeg. Onze boters en oliën zijn biologisch én fairtrade of minstens food grade (= veilig voor de gezondheid van de consument). Onze etherische en essentiële oliën zijn biologisch of worden gewonnen uit wildpluk.

En die knappe kleurtjes dan? Die zijn afkomstig van natuurlijke grondstoffen zoals actieve kool, koffie, bloemblaadjes, saffloer, laurierolie en indigoblad. Voor sommige zepen maken we gebruik van micapoeder. Dat is een pigment uit mineralen. Het is een zuiver en stabiel ingrediënt dat toegelaten is in natuurcosmetica. Door mica’s te mengen verkrijgen we alle mogelijke tinten.

Het proces verloopt erg zorgvuldig

Om zeep te maken volgens de cold process-methode, moet je heel precies te werk gaan. We verzepen op een zo laag mogelijke temperatuur, want dat verzekert het beste effect voor je huid.

Tijd voor de wetenschappelijke uitleg …

Echte zeep ontstaat door de samenvoeging van drie ingrediënten: water, loog (ook natriumhydroxide of sodiumhydroxide genoemd) en vetten. Loog is een base, op zich een ingrediënt waar je voorzichtig mee moet omspringen, maar het fungeert bij zeep zieden énkel als katalysator om de verzeping van de vetten op gang te brengen.

Op het einde van het verzepingsproces vind je geen loog meer terug in de zeep. Een chemische reactie heeft dan het vetzuur namelijk omgezet in zout. Chemisch gezien is zeep dus het zout van de vetzuren waaruit het ontstaat. Kortom: er bestaat geen zeep zonder loog, maar in zeep zit geen loog.

Na het ‘koude proces’ moet de zeep trouwens nog vier tot zes weken uitharden voor hij gebruikt kan worden.

TIP! Wil je dat proces van dichtbij bekijken? Dat kan! Spring eens binnen tijdens een open atelier.

De kunst en de kennis

Je ziet: zeepzieden is een vak apart. Je moet alles correct berekenen in verzepingstabellen. Je moet de werking van de hulpstoffen nagaan. Je zoekt de juiste samenstelling van etherische en essentiële oliën om een aangename geur te verkrijgen. En je gaat na welke ondersteunende, versterkende of ontspannende eigenschappen een extra dimensie kunnen geven aan de zeep.

Elke zeepmaker geeft dus een eigen accent aan zijn creaties. Zowel wat uitzicht als werking betreft. Er is dus geen zeep zoals die van Zida! Zeker als je weet dat we met regelmaat zepen in beperkte oplage aanbieden, gewoon omdat we dat leuk vinden of omdat een speciale gelegenheid erom vraagt.

En om het helemaal uniek te maken, biedt Zida je de kans om handgemaakte – ja ook die maakt Ida helemaal zelf – zeephouders in keramiek erbij te kopen. Mooi om te presenteren. Goed om je zeepblok te laten drogen na gebruik.

Zelf zeep maken

Wil je zelf eens zeep maken? Kom dan eens langs bij een van onze workshops. Na afloop van de workshop zul je in staat zijn om zelf zeep te maken die goed ruiken!

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer je als je op de hoogte wilt zijn van al onze workshops en onze promoties!